Vintertur i västligaste Oviksfjällen

Det var i fredagskväll som jag svängde upp på Fäbodvägen i Persåsen, mitt mål var Glen som ligger vid vägens ände i Oviksfjällens västligaste del.  Månen glänste stundtals lite spöklikt mellan molnen och några snöflingor yrde i vinternatten när jag spände på mig turskidorna och hakade på fjällpulkan.

Tältplats vid trädgränsen

Tältplats i närheten av Glen

Tältplats i närheten av Glen

När jag skidat upp till trädgränsen så slog jag upp mitt tält. Det var väldigt efterlängtat att få krypa ner i den fluffiga sovsäcken. Snart drömde jag mig iväg över fjällvidderna.

Vacker vinterdag

Utsikt mot Hundshögen i Oviksfjällen

Utsikt mot Hundshögen i Oviksfjällen

Vaknade till en vacker vinterdag med utsikt mot Hundshögen. Började koka upp vattnet som jag hade i termosen till frukosten samt fylla på termosarna med varmvatten.

Efter frukost fortsatte min tur mot Tossåsen, det är cirka 2 mil mellan Glen och Tossåsen. Innan jag nådde fjället Höstanstöten så vek jag av från leden för att passera mellan Höstanstöten och Flatfjället.

Skida ostört i Oviksfjällen

Höstanstöten i Oviksfjällen

Höstanstöten i Oviksfjällen

Surrande skotrar byttes mot tystnad och fjällripans knarrande läte. Det jag verkligen älskar med Oviksfjällen är att det finns gott om platser där du kan skida/vandra ostört över vida fjällvidder och dalgångar.

Spår på vinterfjället

Spår på vinterfjället

Frihet på fjällvidderna

Frihet på fjällvidderna

Frihet på fjällvidderna

Fjället var inbäddat i ett tjockt glittrande snötäcke och fjället var nästintill orört. Det var en härlig frihetskänsla att få skida iväg över fjällvidderna dit näsan pekade.

Fjällen är inbäddad i ett tjockt täcke

Fjällen är inbäddad i ett tjockt täcke

När solen värmde som mest så grävde jag en liten grop och spisade min lunch. Fantastiskt härligt att solen börjat värma på kinderna.

Tältplats vid Gråsjön

Tältplats vid Gråsjön

Tältplats vid Gråsjön

Jag hade siktat in mig på en liten fjälltopp som heter Dåeriesvaerie. Där nere i dalen skulle det ligga en liten sjö som heter Gråsjön. En mycket vacker dalgång som är sådär härligt orörd och med lite vildmarkskänsla. Såg flera olika djurspår kors och tvärs vid tältplatsen.

Väderskiftning

Vädret ändras fort

Vädret ändras fort

När solen gick ner bakom fjället så drog molnen och snön in över dalgången och snart  yrde snön och sikten begränsades rejält, då var det extra mysigt att krypa ner i sovsäcken och mysa.

Flurväder på fjället

Flurväder på fjället

Flurväder på fjället

Hade planerat att utforska dalgången dagen därpå men då vädret var så dåligt så får jag vänta på det till nästa gång, men det är ju inte så dumt att ha nått så fint som ligger och vänta på att bli utforskat.

Jag styrde därför kosan tillbaka mot Glen.

Tack för att du läst! <3

Taggar:


<< Tillbaka