Vandring i ett stilla Rogen

” Tassa fram som Lodjuret ut i vildmarken.
Upplev och njut av tystnaden, stillheten och ensligheten.”

Utsikt över labyrinten av småsjöar i Rogens Naturreservat

Rogen – Gränslandet

Landskapet kring sjön Rogen i västra Härjedalen präglas av gamla lavklädda tallar, torrakor och lågor. Myrmark, väldiga stenblock och en mosaik av små fiskrika tjärnar.

Rogenmorän – istidens uråldriga labyrinter

Rogenmorän är sten och grus som istiden lämnade efter sig i ett nät av ryggar. Mellan ryggarna bildades ofta små sjöar. Det till synes oändliga antalet skapar ett flikigt och slingrande blått mönster på fjällkartan.

Rogenmorän är ett internationellt känt begrepp bland geologer. Den förekommer även på andra håll i världen, men har fått sitt namn från området kring sjön Rogen eftersom den är särskilt tydlig här och tidigt beskrevs härifrån av vetenskapen.
Källa: graenslandet.se

Midnattsvandring till Rogen

Efter en kort trevlig pratstund med värden vid Käringsjön så snörde jag på vandringskängorna, lyfte upp ryggsäcken på axlarna, tände pannlampan och i månskenet begav jag mig ut i vildmarken. Väldiga torrakor sträckte sig upp i höstmörkret och gav ett lite spöklikt intryck.

Efter cirka en timmes vandring i mörkret hörde jag vågorna som slog in mot den steniga stranden vid Rogen. Snart var jag framme och jag kunde slå upp mitt tält och krypa ner i sovsäcken. Klockan var omkring midnatt.

Vågorna sköljde in mot Rogens steniga strand
Vågorna sköljde in mot Rogens steniga strand

Vaknade till en ny dag i vildmarken

Det var spännande att kliva ut ur tältet och få upptäcka landskapet. Jag hade aldrig varit vid Rogen tidigare och när jag vandrade in till sjön Rogen så var allt kolsvart.

Panorama över Rogen med utsikt mot Bustvålen och Kläppnästet till vänster
Panorama över Rogen med utsikt mot Bustvålen och Kläppnästet till vänster

Det var en härlig vildmarkskänsla och en lyxig känsla att få vakna upp till detta landskap och få ha detta alldeles för mig själv. Turisterna har sedan länge lämnat området och nu i väntan på vintern passar jag på att avnjuta Rogens skönhet.

Vandring in i labyrinten av tjärnar

Efter en stärkande frukost så plockar jag ihop nattens lägerplats och utan att lämna mer än fotspår så vandrar jag vidare in i vildmarken och in i labyrinten av småtjärnar. Hoppar mig fram mellan storstenarna och lågor och ibland lutade jag mot en stor tall och kände in vildmarken och tystnaden.

Gammal Låga i Rogens Naturreservat
Gammal Låga
Gammal brandhärjad stubbe
Gammal brandhärjad stubbe

Solnedgång vid en stilla tjärn

Efter att ha vandrat hela dagen bland stilla tjärnar, njutit av härliga vyer och så långt ögat når syns varesig vägar eller kalhyggen så fick jag njuta av en ljuvlig solnedgång från kvällens lägerplats vid Rödviken.

Kvällen avnjöts vid lägerelden

Efter att ha vandrat hela dagen i vackra Rogen så avslutade jag dagen på bästa sätt framför lägerelden. 

Vintern står för dörren

Detta var nog säsongens sista vandring, nu är de fjällnära skogarna redo för  vintern. Ser verkligen fram emot en härlig och spännande vinter med många äventyr i Jämtland/ Härjedalsfjällen.

Tack för att du läst! <3

Taggar: