Skäckerfjällen – Vackert och vilt

I Skäckerfjällen kan du uppleva vildmark och i ensamhet upptäcka mystiska urskogar och fjällmassiv med högfjällskänsla. Här kan du vandra med karta och kompass en hel dag utan att möta andra människor. Fjällområdet och dess reservat ligger ungefär fem mil nordväst om Åre. Området brukar kallas ”Jämtlands lilla Sarek”, med sina branta fjällsidor och trånga dalgångar med stora höjdskillnader.

Hitta till Skäckerfjällen

Reser du söderifrån så åker du upp i Järpen, där har du två vägval, antingen åker du över natursköna Kallbygden eller så åker du över Huså, notera att vägen över Huså kan på sina ställen vara väldigt dålig och smal, kör försiktigt. Rutten över Kall är cirka 2mil längre men det är väldigt vackert vid kall, det bjuds på vacker utsikt över Kallsjön och Åreskutan. Där passerar du även Suljätten, på min blogg Skog & Fjäll kan du läsa historien om jättarna Rut i Skut och  jätten Spjätt.

Du utgår bäst från Anjan, det är en liten grusväg strax innan du når Anjan som går upp till Baksjönäset, där kan du parkera bilen och påbörja vandringen in i vackra, vilda Skäckerfjällen.

Det bästa med Skäckerfjällen

Det bästa med Skäckerfjällen är att uppleva ensligheten och vildmarken med högfjällskänsla. Älskar att sitta på kvällen utanför tältet och njuta av utsikten över Anjan, Åreskutan och kallbygden. I Skäckerfjällen finns det flera små vackra små tjärnar och flera vackra vattenfall.

Det finns bara en vandringsled i Skäckerfjällen, leden går mellan Anjan och Kolåsen. Det finns två vindskydd, ett vid Strydalen och ett till vid Sockertoppen. Men möjligheterna att hitta sina egna guldkort och ströva fritt med karta och kompass är stora.

Utsikt mot Suljätten från Skäckerfjällen

Vackert vattenfall i Skäckerfjällen

Vackert vattenfall i Skäckerfjällen

Vindskydd vid Strydalen & Sockertoppen

Under våren 2016 så byttes vindskydden i Skäckerfjällen. Det finns två vindskydd, vid Sockertoppen och Strydalen.

Nedanför vindskyddet vid Strydalen rinner Stryån med sina vackra vattenfall.

I vindskydden finns ett litet bord och två britsar samt en kamin.

Vindskydden är till för kortare raster och i nödfall även övernattning. Du får gärna elda medhavd ved, veden som finns i vindskyddet är nödved.

Foton från vindskyddet vid Strydalen.

Vindskydd vid Strydalen i Skäckerfjällen

Vindskydd vid Strydalen i Skäckerfjällen

Vindskydd vid Strydalen i Skäckerfjällen

Vindskydd vid Strydalen i Skäckerfjällen

 

Min berättelse från Skäckerfjällen

Under dagen hade jag vandrat mest för mig själv och bara mött ett fåtal av andra vandrare, jag hade plockat kantareller och ätit frukost med färska hjortron på gröten vid ett vackert vattenfall som porlade härligt. Stillheten hade varvats med adrenalin när jag besteg fjälltoppen Mehkentjahke. Utsikten från toppen var storslagen.

Utsikt mot Åreskutan från Skäckerfjällen

På kvällen satt jag utan för tältet i flera timmar och njöt av utsikten över det vackra landskapet.

Skäckerfjällen

Karta för Skäckerfjällen

Fjällkartan z4 skäckerfjällen-kall, skala 1:100000

Boende i Skäckerfjällen

Det finns inget Boende i Skäckerfjällen men sommartid kan du bo på Anjans Fjällstation och på STF Kolåsen Fjällstation som erbjuder boende Året runt under säsong.

Taggar: