Lunndörrsfjällen – Storslaget och vackert

Lunndörrsfjällen, ett fjällområde i västra Jämtland, beläget i området mellan Anarisfjällen i öster och Helagsfjällen i väster. Fjällmassivet är delat mellan Åre kommun i norr och Storsjö samt Bergs kommun i söder. I Lunndörrsfjällen ligger det kända passet Lunndörren, som sedan lång tid varit en viktig led mellan västra Jämtland och Härjedalen.

Hitta till Lunndörrsfjällen

För dig som vill uppleva Lunndörrsfjällen så är Tossåsen och Vallbo bra utgångspunkter.

Tossåsen når du genom att åka mot Börtnan, kortast och vackraste vägen är över Fäbodvägen men det går också att åka upp i Åsarna.

Vallbo når du genom att åka mot Åre och vika av vid Undersåker och åka mot Vålådalen, strax innan svänger du av mot Vallbo. Åk mot Vallbo Kapell, där startar vandringslederna ut i fjällvärlden.

Det bästa med Lunndörrsfjällen

Lunndörrspasset

Lunndörrspasset

Lunndörrspasset, en viktig färdled mellan Jämtland och Härjedalen.

Leden genom Lunndörrspasset har sedan lång tid varit en viktig led mellan västra Jämtland och Härjedalen. Här har pilgrimer, soldater, budbärare, jägare och turister färdats under tusentals år.

Vid oväder kan fjället visa sin vrede i passet, i april år 1895 färdades Kristina Torkelsson från Glen och hennes åttaåriga dotter Brita genom passet när en kraftig snöstorm krävde deras liv, de frös ihjäl på fjället. Som minne av den tragiska händelsen har man satt upp detta minneskors.

Pyramiderna

Pyramiderna

Pyramiderna, unika spår av Istiden.

Pyramiderna i Lunndörrsfjällen är unika lämningar från Istiden. Det var när Inlandsisen smälte som mängder av sten och grus formade dessa pyramider. Pyramiderna ligger cirka 10km från Vallbo.

För att skydda pyramiderna från att rasa har de belagts med besöksförbud, det känns ganska naturligt att inte gå på pyramiderna men det är bra att det förtydligas så att kommande generationer också får njuta av dessa unika spår från istiden.

Issjödalen

Issjödalen

Issjödalen

Issjödalen är en vacker dal med en vacker turkos färgad iskall Issjö.

Grönvallens sameviste

Grönvallen

Grönvallens sameviste

Grönvallens sameviste, var bebott av ett par familjer från Anarisets lappby fram till mitten av 1900­talet. Det har även funnits en småskalig samisk turism, på 40-talet serverades våfflor och kaffe till turisterna som passerade.

Storslagen natur

Vindskydd vid Lunndörrspasset

Vindskydd vid Lunndörrspasset

Naturen i Lunndörrsfjällen är verkligen storslagen med sina djupa dalar som ligger bredvid varrandra.

På bilden ligger Lunndörrspasset till Höger och Lill-Lunndörren till vänster.

Lill Lunndörren

Lill Lunndörren

Boende i Lunndörrsfjällen

STF Lunndörren Fjällstuga

STF Lunndörren Fjällstuga

STF Lunndörren Fjällstuga ligger vackert vid Lunndörrstjärnen, här hittar du gott om hjortronmyrar och fina tjärnar som lockar till fiske. Missa inte den vedeldade bastun.

Min berättelse från Lunndörrsfjällen

Det hade varit gråväder hela dagen under min skidtur in i det mäktiga Lunndörrspasset. Jag hade skidat upp till vindskyddet, där hade jag ätit lunch och kokat en kanna kaffe.  Jag hade tagit lite extra tid att utforska den mäktiga naturen vid Lunndörrspasset.

När dagen börjar lida mot kvällen så letade jag reda på en fin plats för att slå upp mitt tält, när jag pumpat upp liggunderlaget och lagt ut den fluffiga sovsäcken så såg det så inbjudande ut så jag lade mig och vila en stund.

Snart kände jag lite kvällssol mot tältduken och jag tittade ut och molnen hade lättat och en härlig kvällssol sken över fjällvidderna. Jag packade i ordning min lätta ryggsäck och begav mig ut på en topptur på Lill-Lunndörren. Det hade kommit lite färsk kall nysnö ovanpå skaren så det var riktigt läckert att skida uppåt fjället.

Från toppen kunde jag skåda ut över Lunndörrspasset och Lill-lunddörren, jag stannade kvar uppe på fjället och beskådade en sällsynt vacker solnedgång innan skidturen gick nedför fjället i sköna telissvängar.

Karta för Lunndörrsfjällen

Vålådalen – Lunndörren skala 1:50 000

 

Taggar: