Huså – Vacker genuin fjällby vid foten av Åreskutan

Huså ligger vackert mellan foten av Åreskutan och Kallsjön.

Den lilla fjällbyn ruvar på minnen från ett sjudande gruvsamhälle. Det var år 1742 som det upptäcktes att Åreskutan innehöll en betydande kopparfyndighet. Huså blev en av Norrlands största industriorter i Norrland.

Byn är än idag en riktigt mysig och levande liten fjällby, ett smultronställe för dig som trivs i en liten genuin fjällby.

Hitta till Huså

Är du i Åre så når du Huså snabbast genom att åka mot Björnen på Fröåvägen till Husåvägen mot Huså. Kommer du från Östersund tar du av vid Järpen och åker mot Bonäshamn där du viker av på Husåvägen.

Det bästa med Huså

Skutåfallet

Efter några kilometers vandring från Huså mot Bjelkes Gruva så kommer du till Skutåfallet. Ett sagolikt vackert vattenfall som är väl värt ett besök, det är bara en liten skylt som skvallrar om att det ska finnas ett vattenfall en bit från stigen. Det gäller att vara uppmärksam.

Skutåfallet i Huså

Skutåfallet i Huså

Utsikten

Vacker utsikt mot Suljätten

Vacker utsikt mot Suljätten

Efter mycket stigning från Huså upp mot Bjälkes gruva så är utsikten fantastisk. Med utsikt mot Suljätten och Skäckerfjällen.

Utsikt mot Skäckerfjällen

Utsikt mot Skäckerfjällen

Fjällridning

På somrarna erbjuder Huså Åreskutans Fjällridning hel- , halv och tvådagarsturer. Här får du uppleva Åreskutans orörda norrsluttningar med storslagen utsikt över kallsjöbygden och Åreskutan.

Läs mer på aremountainriding.com

Husåbrödet

I flera generationer har Huså gårdsbageri bakat Huså Bröd, mitt favorit knäckebröd som är vansinnigt gott! Efterfrågan växer även utomlands.

Karta

Lantmäteriets Fjällkarta Z 51 Åre skala 1:50000 täcker detta område.

Taggar: