Hundshögen runt, fin fjällvandring i Oviksfjällen

Vandringen runt Hundshögen är en riktigt fin vandring i Oviksfjällen. Speciellt när du kommit runt Hundshögen och du belönas med en fantastisk utsikt över delta landskapet vid Dörrsjöarna. Smala landremsor delar upp sjölandskapet i flera vackra småsjöar. Sjöarna ligger vackert inklämda mellan de branta fjällsidor på fjällen Hundshögen, Baasmehke och Bielnjie.

Årlig vandring

STF Fjällstuga Arådalen

STF Fjällstuga Arådalen

Jag brukar ta med mig min kusin och hennes man på en vandring i Jämtlandsfjällen en gång per år. Detta år tog jag med dom på ett litet äventyr runt Hundhögen.

Vi startade vår vandring vid STF Fjällstuga Arådalen. Det började med en relativt lätt vandring upp mot Lill-Fjället.  Dimman hängde tungt över fjället.

Kaffepaus

På platån mellan Hundshögen och Lill-Fjället avnjöt vi en kopp riktigt kok kaffe, jag hade förberett goda wraps fylld med renskav, kantareller, lök, paprika och sallad. Smakade gudomligt, skar också några skivor av det torkade renköttet. Lät blicken svepa över fjällandskapet och nedanför berget blänkte Galålokarna.

Stärkt av en god fika så var det dags att fortsätta vandringen mot Dörrsjöarna, vi vek av från leden och sneddade ner mot Dörrsjöarna. På sina håll låg snölegor kvar. Det var en väldigt fin vandring mot Dörrsjöarna. Vi stötte på några renar som strövade omkring på fjället. Så småningom bröt solen fram igenom dimman och det blev riktigt härligt vandringsväder.

Nyfiken ren i Oviksfjällen

Ensam ren i Oviksfjällen

Vackert landskap vid Dörrsjöarna

Porlande vatten och frodig mossa

När vi började närman oss branterna ner mot Dörrsjöarna så blev det flera små raviner och härliga små bäckar som porlade nedför fjället, väldigt vackert mot den gröna mossan.

Vandringen ned till Dörrsjöarna kan vara lite krävande för den ovane då det är flera raviner och stenskravel och ibland kan stenarna var lite lösa, vandra försiktigt och njut av det fantastiska landskapet, men håll koll vart du sätter fötterna.

Stenskrävlet fortsätter sedan i stort sätt ända bort till sjöändan vid Bodsjön. Där börjar branterna vid Hundshögen plana ut och det blir fint att påbörja vandringen uppför Hundshögen mot Kokdalsbäcken.

Vindpinad fjällbjörk vid Dörrsjöarna

Vindpinad fjällbjörk vid Dörrsjöarna

Kaffepaus med vacker utsikt

När vi kommit upp på fjället en bit så stannade vi vid en liten bäck och kokade lite kaffe. Till kaffet bjöds det på en enastående vacker utsikt över Anarisfjällen och långt därborta skymtades Åreskutan.

Vi följde sedan bäcken och tog sikte mellan Hundshögen och Hästryggen för att sedan komma tillbaka till den markerade leden mot Arådalen.

Utsikt mot Anaris

Utsikt mot Anaris

Platån mellan Hundshögen och Hästrygen

Platå mellan Hundshögen och Hästrygen

Platå mellan Hundshögen och Hästrygen

Uppe på platån fanns det en liten spegelblank lok.

Eldig solnedgång

Himlen brinner

Himlen brinner

Vi började vandringen rätt sent och snart var det dags för solen att gå ner bakom Hästryggen.

Hela vandringen runt Hundshögen är cirka 2 mil, det går bra att vandra på en dag om du är relativt tränad och van att vandra i fjällen. Men det är det väldigt mysigt att tälta vid Dörrsjöarna. Det var väldigt torrt på fjället och ibland så var det svårt att hitta bäckar när det var så torrt. Notera att vandringen runt Hundshögen inte går längs en markerad vandringsled eller ens en upptrampad stig, på sina håll har renarna trampat upp en liten stig. Det är bara första biten upp på Lill-fjället som är en markerad led.

Hemresa genom ett sagolandskap

Resan hem var som hämtad direkt ur Ronja Rövardotter när Birk var rädd att Ronja skulle bli fångad av det underjordiska. Myrarna var insvept i en magisk dimma tillsammans med ett magiskt ljus, otroligt vackert!

Tack för att du läst.

Taggar:


<< Tillbaka