Hotagenfjällen – Äkta vildmark

Älskar du att vandra i vilda och orörda ensliga fjäll då kommer du älska Hotagenfjällen. Här hittar du också en av landets främsta rovdjursmarker med björn, järv, fjällräv och lo samt kungsörn. Fjällandskapet präglas starkt av ett samiskt liv med många kulturlämningar från dåtid till nutid.

Hotagens naturreservat i Vaajma

Gunnarsån i Valsjöbyn

Gunnarsån i Valsjöbyn

Hotagens naturreservat och Hotagenfjällen ligger i Vaajma, hjärtat av Skandinavien, i gränsfjällen mellan Norge och Sverige. Vaajma betyder hjärta på samiska och är det gemensamma namnet för Lierne, Røyrvik, Hotagen och Frostviken.

Natura 2000 område

Hotagens naturreservat

Hotagens naturreservat

Hotagens naturreservat ingår i Natura 2000, EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden. Hela området mäter en storlek på 1130km².

Vinklumpens sameviste

Inte bara vandrare som har det trivsamt i Hotagenfjällen

Vinklumpens sameviste är ett sameviste i södra delen av Jijnjevaerie sameby, cirka 10km öster om Valsjöbyn i Hotagens socken i Jämtland.

Blommande fjällhedar

Blommar för fullt på fjället

Blommar för fullt på fjället

Älskar de låglänta dalgångar med krokiga fjällbjörkar och friskt porlande vatten som skär mellan de blommande smörbollarna på fjällhedarna.

Svävande Kungsörn

Har ett starkt minne av att en Kungsörn svävade förbi mig precis när jag satt och fotograferade ett vattenfall i dalgången vid Nörder-Vinklumptjärnen. Kameran var inställd på lång slutartid och jag lyfte kameran för att fånga den mäktiga fågeln på bild, trycker för att fota när jag kommer på att jag hade alldeles för lång slutartid, men det var en otroligt mäktig upplevelse även om jag inte lyckades fånga örnen på bild.

Blommande Ullvide på kalfjället

Små krokiga Ullvide, Salix lanata buskar trivs i det karga fjällandskapet.

Ullvide - Salix lanata

Ullvide – Salix lanata

Stora snölegor och kontraster

I dalgångarna blommar smörbollar och på kalfjället ligger stora snölegor.

Mycket snö kvar på sina ställen i Hotagenfjällen

Mycket snö kvar på sina ställen i Hotagenfjällen

Hitta hit

Du utgår bäst från Vinklumpen ovanför Valsjöbyn.

När du passerat ICA-butiken i Valsjöbyn så tar du nästa avfart mot Gunnarvattnet.  Följ den vägen tills du kommer till en skylt som säger Vinklumpen 10km. Följ den vägen nästan tills du kommer ända fram till Renslakteriet. Parkera vid parkeringen som ligger cirka 500 meter från Renslakteriet. Den omarkerade leden börjar där, börja din vandring precis till vänster om byggnaden.

Följ sedan myrkanten i cirka 500 meter ta sedan sikte mot Vinklumpen, snart ser du Sönner- Vinklumptjärnen på vänster sida. Fortsätt rakt upp mot ett renhäng som du ska följa uppåt fjälltoppen, Vinklumpen. Det är cirka 1.5km innan du når kalfjället. Rekommenderar starkt att du har damasker då det kan va rejält blött på myrarna och myren suger tag i kängorna för varje steg du tar.

Viktigt att notera är att enligt kartan så börjar leden längre ner nedanför en backe. Men den leden har nog växt igen. För där finns ingen antydning till någon led.

Karta

Vaajma Calazo fjällkartor. Skala 1:100 000.

Källor

Vaajma.com

Wildernessroad.eu

Taggar: