Vintertur till Skäckerfjällen

I helgen som var begav jag mig ut på en fjälltur till Skäckerfjällen. Jag packade in pulkan och skidorna och styrde kosan västerut efter jobbet. Men det kom att dröja ändå till Kallsedet innan jag såg riktiga plogkanter. Ett tag var jag inställd att jag skulle få vandra istället för att åka skidor.

Skidtur i vinternatten

Jag kom fram till Anjan sent på fredagkväll, jag plockade ut pulkan och satte på mig turskidorna. I pannlampan och stjärnornas sken skidade jag över isen vid Baksjön. Sedan började den långa stigningen in i Skäckerfjällen. På sina ställen forsade bäckarna och skapade djupa diken. Men det gick bra att ta sig fram med pulkan. Glad att det åtminstone var snö även om den var stenhård.

Stjärnhimmeln  var fantastiskt vacker, jag stängde av pannlampan vid några tillfällen och bara stannade till och beundrade hur vackert stjärnorna tindrade.

Vid midnatt hade jag slagit upp tältet strax nedanför trädgränsen.  Kändes väldigt skönt att krypa ner i sovsäcken efter den bitvis tuffa klättringen från Anjan.

Dagstur till Strydalen

Vindskydd vid Strydalen i Skäckerfjällen

Vindskydd vid Strydalen i Skäckerfjällen

Vaknade till en vacker soluppgång, jag ställde i ordning min frukost och kokade lite riktigt kokkaffe som avnjöts medan jag njöt av solen som sakta steg upp på himlavalvet. Såg ut att bli en riktig kanondag!

Jag packade min ryggsäck för en dagstur till Strydalen i Skäckerfjällen. Strydalen ligger cirka 8km från Anjan.

Utsikt mot Suljätten och Anjan

Utsikt mot Suljätten

Utsikt mot Suljätten

Jag valde att hitta min egna väg till Strydalen.  Leden går annars lite längre bort i mer låglänt terräng. Jag vek av tidigare och skidade lite mer rakt på och kom snart upp på höjd där det bjöds på vacker utsikt över Suljätten och Anjan.

Vacker utsikt vid Skäckerfjällen

Vacker utsikt vid Skäckerfjällen

Tröttnar aldrig på de vackra vyerna i Skäckerfjällen. Minns att jag vandrade här i somras och den här utsikten satt jag och beundrade en hel kväll utanför tältet.

Böljande fjällsluttningar

Härliga fjällsluttningar i Skäckerfjällen

Böljande fjällsluttningar i Skäckerfjällen

Blickade upp mot fjällsluttningarna på Lill-Anjeskutan innan jag begav mig utför fjället ner mot Strydalen. Det blev några sköna telissvängar ner till vindskddet där jag åt min lunch.

Nu för tiden så åker jag väldigt sällan utför i skidsystem, tycker det känns skönare att hitta sköna åk med turskidorna, jag klarar inte av de brantaste åken med turskidorna men det går skapligt bra att göra lite telissvängar med turskidorna. Framöver kanske jag skaffar en Randonee utrustning.

Blek eftermiddagssol

Den bleka eftermiddagssolen är snart på väg ner bakom fjället.

Härliga fjällvidder i Skäckerfjällen

Härliga fjällvidder i Skäckerfjällen

Utsikt över Anjan

Utsikt över Anjan

Ny vacker vinterdag gryr

Vacker solnedgång i Skäckerfjällen

Vacker soluppgång i Skäckerfjällen

På söndagen vaknade jag åter till en vacker vinterdag, näst intill vindstilla. Idag tänkte jag utforska fjällvidderna västerut nedanför Lill-Anjeskutan.

Vackra formationer i snödrivorna

Vackra formationer

Vackra formationer

Skidade förbi den ena vackra formationen efter den andra.

Vackra formationer

Vackra formationer

Kuperat landskap

Fjällvidder i Skäckerfjällen

Fjällvidder i Skäckerfjällen

Landskapet kring Skäckerfjällen är relativt kuperad och här hittade jag en liten spetsig bergsknalle som jag bara var tvungen att gå upp på.

I Fjällripornas rike

Vacker men svårfångad Fjällripa

Vacker men svårfångad Fjällripa

Oftast så flyger Fjällriporna iväg strax framför mig när jag kommer skidande över fjällvidderna, de är ju så svår att se, de smälter verkligen bra in i landskapet. Men så tillslut så lyckades jag smyga mig på en fjällripa och fånga den på bild.

Lill-Anjeskutans topp

Lill-Anjeskutan

Lill-Anjeskutan

Här ser du bilden på Lill-Anjeskutans topp.

Allt gott har ett slut…

Kallsjön med utsikt mot Åreskutan

Kallsjön med utsikt mot Åreskutan

På väg hem såg jag denna vackra vy över Kallsjön med utsikt över Åreskutan.

Tack för den här gången

Skäckerfjällen

Skäckerfjällen

Jag summerar en upplevelse fylld helg med många fina minnen i vackra Skäckerfjällen.

Skäckerfjällen – Jämtlands Sarek

Skäckerfjällen ligger ungefär fem mil nordväst om Åre. Fjällområdet är väldigt vackert och har en härlig vildmarkskänsla.

Taggar:


Lämna gärna en kommentar

Bli först med att kommentera!

avatar
  Subscribe  
Meddela om
<< Tillbaka