Två goda friluftsrecept

Mat smakar bäst ute i naturen tillagad över öppen eld

Snart kommer vi till en härlig tid att njuta av en god måltid ute i naturen, när vårsolen värmer från en klarblå himmel och snön gnistrar ute i skog & mark.

Jag tänkte dela med mig av några smarriga recept som är enkel att tillreda ute vid eldstaden.

Kolbulle

En given favorit på friluftsmenyn är Kolbullen.

 

Recept Kolbulle

Recept Kolbulle

Recept till två kolbullar
2 dl vetemjöl, rågmjöl eller rågsikt
3 dl vatten
1/2 tsk salt
2 hg saltat fläsk

Blanda ihop vatten, mjöl och salt i en bunke.
Tärna fläsket och stek halva mängden i pannan över öppen eld.
När fläsket är knaprigt, slå halva smetmängden ovanpå.
Stek nu bullen på inte allt för het brasa ca 3min, vänd och stek ca 2 minuter till.
Njut kolbullen med valfri sylt och med önskad dryck.

Tips
Kolbullesmeten kan blandas hemma och hällas över i en tom sirapsflaska eller liknande.
Fläsket kan förstenas och frysas i portionsbyttor som tinas upp inför tillagningen.
Beräkna vid förstening, 1 hg ostekt fläsk per kolbulle.
För att kolbullen ska bli riktigt god och knaprig krävs rejält med flott.
Om flottmängden vid stekning är liten, kan med fördel en mycket rejäl smörklick tillsättas.

Varm potatissallad i foliepaket

Gör fyra foliepaket och lägg på gallret ovanför eldstaden i 15-20 minuter.

Du behöver

  • 16 st potatisar
  • 1 st röd lök
  • 1 st paprika
  • 1 knippe dill
  • 150 g sockerärter
  • 200 g champinjoner
  • 50 g smör

Smaksättning

  • salt och peppar

Gör hemma:

    1. Koka och dela potatisen. Hacka rödlöken, paprikan och dillen.
    2. Dela sockerärterna och champinjonerna i bitar. Blanda allt i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
    3. Ta 4 bitar aluminiumfolie och lägg upp en portion potatissallad på varje bit.
    4. Klicka på 2 matskedar smör på varje portion. Vik ihop till foliepaket som kan tas med ut.

 

Recept från boken Utemat.

Taggar:


Lämna gärna en kommentar

Bli först med att kommentera!

Meddela om
avatar
wpDiscuz
<< Tillbaka